2018 m. vasario 6 d., antradienis

Mano gyvenimo istorija


A+A

Nejučia prabėgo metai. Šįmet sukanka 50, kai baigiau VVPI ir vis atitolsta prisiminimai. Tik su viena savo kurso studente Brone dar pasikalbame telefonu, prisimename, kaip vienoje geležinėje lovelėje miegojome „bartukais“ Giedrio bendrabutyje. Dar teko ir kitus sutikti, bet labai trumpam ir vėl – nežinia. Labiausiai suartina mirtis, o gyvenimas teka upeliu, kaip ir tekėjęs. Mirė dėstytojas Jonas Riškus ir vėl jai paskambinau, prisiminėme paskaitas, kaip jis buvo susirašęs į atskirus, jau pageltusius lapelius, kiekvieną paskaitą, įdomiai kirčiuodavo Donelaitis pirmame skiemenyje, senoji lietuvių literatūra jam buvo lyg saldainiukas, net iliustruodavo, kaip miega Slunkius, kaip šoka jaunimas...Taip ir iki šiol patinka tos ištraukos, savo mokiniams jas skaitydama mačiau prieš save dėstytoją.
Bet man būdavo sunkoka per pamokas skaityti pasirašytus vakare žodžius, nes mokiniai – ne studentai, jiems reikia mokytojo akių kontakto, kelios paralelinės klasės – atskiras pasaulis, reikia interpretacijų.
Prisimenu visus renginius, kai derindavome su Dekanu laiką, nes salė – viena, o fakultetų daug ir skirtingų. Dažnai etikos paskaitos vykdavo su Muzikos fakulteto studentais, o baigiamasis studijų koncertas buvo bendras, dainavome senovines dainas, skaičiau savo eiles, bet pagyrimo rašto gėdijausi atsiimti ir lipti ant scenos. Kitą dieną atsiėmiau iš Dekano Jono Riškaus rankų, kuris tik pasakė, kad jo praktikoje buvęs toks vienintelis atvejis, kad studentas nenori garbės, bet paspaudė ranką ir nusišypsojo: „Gera būsite mokytoja“.
Vėliau jau niekada jokio apdovanojimo neturėjau, nors apsigyniau metodininkės vardą, kitiems mokytojams padėjau, turėjau daug studentų iš VU, VVPI- VEU, Klaipėdos Akademijos.
Ir dabar kuriu, rašau, veltui dalinu savo laisvalaikio darbus.
Ačiū, kad skaitote.

Ona Baliukienė

Komentarų nėra: