2018 m. sausio 15 d., pirmadienis

Mano šeimos gyvenimo trumpa atkarpa



Buvo labai panašūs orai ir per sausio tryliktąją, šiek tiek pasnigdavo, bet nešalta. Dar šilčiau buvo budėti ir prie Spaudos rūmų naktį su sūnumis, nes ten žmonės dainavo po kurtinančių šūvių dieną. Stovėjau ant scenos pasiryžusi bet kam, o šalia buvo ir mano sūnūs.
Greitai tas pats pasikartojo ir prie Parlamento. Paskambino sūnus iš ten ir pasakė, kad visas kursas KPI studentų atvykę budi Seimo rūmuose. Mokykloje pamokos buvo nutrauktos, išskubėjau palikusi ligotą brolį bute, o sūnūs – iš paskos prie Parlamento. Jaunėliui buvo 14 metų - prie laužų, o viduriniam 17 ir jo neįleido į vidų budėti. Galėčiau nupiešti paveikslą, kaip moterys meldėsi prie greitomis suręsto altorėlio, kunigas laimino ten esančius, pranešinėjo nenutrūkstamai, kas vyksta prie televizijos bokšto, matėsi pašvaistės, kad veža žuvusius ir sužeistuosius. Kai pasakė, kad tankai važiuoja prie Parlamento, kažkas per mikrofoną liepė žmonėms trauktis ant M. Mažvydo bibliotekos laiptų, o palikti koridorių, kad galėtų gintis, kurie turi ginklų. Nebuvo kada svarstyti, nes jutau, kad mano ir kitų motinų vaikai budi, mūsų išrinktieji priiminėja sprendimus ir yra mirties ir gyvybės pavojuje. Stichiškai išsirikiavome virtine priešakyje ir susikibome rankomis. Prie manęs iš abiejų pusių buvo vyrai, vienas sugniaužė mano ranką ir parodė granatą. Veidų neįžiūrėjau, bet žinojau, kad žūsime drauge, jeigu tankas važiuos į mus ir prie Parlamento. Įdomu dabar būtų juos pamatyti, kai iškovota taika ir laisvė.
Tankai nudundėjo tuneliu, o mes likome gyvi. Po kurio laiko sužinojau, kad komandas trauktis ir gelbėtis davė mano gerai pažįstamas mokytojas ir kaimynas Vincas Vyrukaitis.
Sūnus susirado mane rytui auštant ir bėgiojo į namus arbatos, sumuštinių iš toliau suvažiavusiems žmonėms, dalinome.
Iš Maskvos pro žmonių koridorių į Seimą praėjo keli deleguoti. Kitokių žodžių nebuvo, tik: „Gėda!Laisvė!“
Kai laidojome žuvusius prie bokšto, jau spigino šaltis.
Dabar pagalvojau, kad ir gamta budi ir drauge liūdi.


Ona Baliukienė

Komentarų nėra: