2014 m. balandžio 7 d., pirmadienis

Karklai



Šiandien pakilau iš lovos ir pasižiūrėjau pro langą. Ant elektros gelžbetoninio stulpo
krapštėsi plunksnas vienišius gandras. Jau kelintus metus stebiu, kaip jis čia rudenį neša šakeles, krauna lizdą ir vis nebaigia, o žiemą jas nupučia vėjas. Ir šįmet jau mačiau, kaip jį plakė sparnais kitas, kuriam labiau pasisekė, – jo pati jau tupi lizde, o vakare abu susiglaudžia ir praleidžia naktį drauge.
Vienišius nakvoja ant stogo, nes rytais girdžiu, kaip jis sveikina saulę: kalena snapu, tarsi kažką šaukia, bet veltui... Toliau, prie kelio, žydi karklas; iškertu ir vėl atauga krūmas, tik dar platesnis. Nėra arti tokio medžio, kurio viršūnę nukirtus būtų galima gandrui pasiūlyti trobai pamatus. Tada jo balsą išgirstų ir atskristų, tikrai atskristų patelė, – niekas jo nebevytų ir nenugalėtų.
Karklas gajus, bet jis – tik karklas. Jį net šarkos aplenkia, kartais nutupia varnėnas, didesnis paukštis, bet labai trumpam, – sukarksi, sugieda trumpą giesmę ir skrenda toliau...
Užaugau ne čia, bet ir kitame kaime buvo prie namų krūmai, bet nė vieno seno medžio. Neatskrido ir ten gandrai. Tėvų gyvenimas buvo labai panašus, vaikų irgi, mano vaikams neskirta užauginti prie namo didelio medžio. Tokia jau šaknų paskirtis: tėvai vis neša šakas iš krūmų ir taip šildo visą šeimą.
Pavasarį susirasdavau iš vieno kelmo išaugusius kelis kamienus ir įsikurdavau visai vasarai savo namus, apie kuriuos niekas kitas nežinojo. Atrodo, kad jau gimusi pažinojau visus medžius, bet dabar tikrai nepasakyčiau, kokie ten augo: alksniai, juodalksniai, karklai...Kol žemė neįšilusi, tokiame name kojos nešąla, nereikia stovėti pakaitomis ant vienos kitą pakėlus, kaip vienišiui gandrui.
Prabėgo gyvenimas ir vis tarsi pro šalį...Keliai dabar kitokie, bet karklai žydi taip pat – geltonai, geltonai.



Komentarų nėra: